Sty

Wernisaż laureatów drugiej edycji konkursu Call4Arts

Druga edycja konkursu Call4Arts za nami – teraz czas na wernisaż prac laureatów, który odbędzie się 19 stycznia o godz. 18.00 w Fundacji 4 Style.

Tak jak poprzednio, przeszliśmy przez wszystkie wystawy końcoworoczne Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Dokumentowaliśmy najciekawsze prace oraz odbyliśmy dziesiątki spotkań i rozmów z ich twórcami. Dyskutowaliśmy o sztuce, ich działaniach i przyszłych planach. Teraz przyszedł czas, by wszyscy mogli nie tylko zobaczyć dzieła artystów z ASP, ale także poznać ich samych.

Konkurs Call4Arts powstał, aby wspierać start młodych, zdolnych twórców, którzy nie mają środków na organizację wystawy w galerii komercyjnej i wystarczającego dorobku artystycznego na wystawę w instytucjach państwowych. Udostępniamy im przestrzeń do realizacji działań z zakresu sztuk plastycznych. Jesteśmy otwarci zarówno na malarstwo, jak i grafikę, rzeźbę, formy przemysłowe, fotografię, a także modę. Każda forma działalności artystycznej jest dla nas równie ważnaPromujemy wybitne talenty krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych – wspieramy w rozwoju nabytych umiejętności oraz stwarzamy możliwości nawiązania cennych kontaktów zawodowych.

Nagroda główna w konkursie:
• Wyjazd na Art Basel 2018 – największe targi sztuki na świecie odbywające się w Bazylei;
• Promocja artysty;
• Możliwość organizacji indywidualnej wystawy.

W tym roku nagrodę główną otrzymał Mateusz Góralczyk – student II roku, Wydział Form Przemysłowych. Została ona przyznana za projekt szachownicy, której forma przypomina dolinę – teren, na którym rozgrywa się batalia. Niestandardowy układ miał pobudzać, intrygować i pozwolić graczowi na nowe doznania związane z klasyczną i popularną grą.

Wśród wyróżnionych znaleźli się:

• Olga Śliwa – V rok, Wydział Rzeźby;
  • Dorota Gorczał – V rok, Wydział Malarstwa;
  • Kaja Pilch – IV rok, Wydział Rzeźby;
  • Adam Żądło – V rok, Wydział Grafiki;
  • Piotr Starościc  absolwent ASP.

Nagrody  zostały przyznane większością głosów Jury. Na wybór nie miała wpływu afiliacja studenta, gdyż pula wyróżnień była wspólna dla wszystkich Wydziałów. Selekcja odbywała się na podstawie prac eksponowanych w ramach wystawy końcoworocznej – na prezentacjach wydziałowych oraz wystawie dyplomowej w Pałacu Sztuki TPSP. Uznaliśmy ten zbiór za reprezentatywny, gdyż jego selekcja została dokonana w obrębie samych pracowni, w następstwie konsultacji studentów z Profesorami i asystentami.

Więcej informacji na temat laureatów konkursu znajdziecie Państwo w naszej zakładce ARTYŚCI, zaś na temat samego konkursu w zakładce CALL4ARTS.

Fotorelacja z rozdania nagród