Wyniki konkursu dla studentów ASP: Call4Arts 2016 - Fundacja 4 Style

Konkurs Call4Arts

Call4Arts

IDEA

Najlepszym studentom artystycznych kierunków krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych chcemy zapewnić dynamiczny start w branży kultury i sztuki. Promujemy wybitne talenty, wspieramy w rozwoju nabytych umiejętności oraz stwarzamy możliwości nawiązywania cennych kontaktów zawodowych.

ZAŁOŻENIA

• Konkurs Call4Arts skierowany jest do studentów wszystkich kierunków krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych.
  • Nagroda główna jest tylko jedna. Chcemy uhonorować nią najzdolniejszego studenta, wyróżniającego się talentem i potencjałem, który pozwoli mu wybić się na współczesnym rynku światowej sztuki.
  • Za wyjątkowo ciekawe prace postanowiliśmy przyznać również max. 5 wyróżnień, będących motywacją do dalszej pracy twórczej.
  • W konkursie można wygrać tylko raz. Wyróżnienia otrzymywać można wiele razy.
  • Podstawą do wyboru zwycięskich prac jest doroczna wystawa prac studentów.
  • W jury konkursowym zasiądą osoby niezależne, niezwiązane z ASP i niebędące artystami.

NAGRODA GŁÓWNA

• Wyjazd na Art Basel – największe targi sztuki na świecie odbywające się w Bazylei
  • Promocja artysty
  • Możliwość organizacji indywidualnej wystawy

NAGRODA DODATKOWA DLA WSZYSTKICH LAUREATÓW KONKURSU

• Wspólna wystawa w Fundacji4Style
  • Wydanie katalogu z nagrodzonymi pracami
  • Promocja w kanałach informacyjnych Fundacji
  • Pozycjonowanie w internecie
  • Stworzenie dedykowanego profilu artysty na stronie internetowej Fundacji 4 Style

Call4Arts 2017

Druga edycja konkursu Call4Arts za nami!
Nagrody wręczał sam Rektor ASP, prof. dr hab. Stanisław Tabisz oraz pomysłodawca konkursu Pan Karol Szpar. Zgodnie z założeniami regulaminu zostały one przyznane większością głosów Jury. Na wybór nie miała wpływu afiliacja studenta, gdyż pula wyróżnień była wspólna dla wszystkich Wydziałów. Selekcja odbywała się na podstawie prac eksponowanych w ramach wystawy końcoworocznej – na prezentacjach wydziałowych oraz wystawie dyplomowej w Pałacu Sztuki TPSP. Uznaliśmy ten zbiór za reprezentatywny, gdyż jego selekcja została dokonana w obrębie samych pracowni, w następstwie konsultacji studentów z Profesorami i asystentami.

NAGRODA GŁÓWNA:

Mateusz Góralczyk – II rok, Wydział Form Przemysłowych

Mateusz otrzymał nagrodę za projekt szachownicy, której forma przypomina dolinę – teren, na którym rozgrywa się batalia. Niestandardowy układ miał pobudzać, intrygować i pozwolić graczowi na nowe doznania związane z klasyczną i popularną grą.

WYRÓŻNIENI:

• Olga Śliwa – V rok, Wydział Rzeźby;
    • Dorota Gorczał – V rok, Wydział Malarstwa;
    • Kaja Pilch – IV rok, Wydział Rzeźby;
    • Adam Żądło – V rok, Wydział Grafiki;
    • Piotr Starościc  absolwent ASP.

Patronat

Call4Arts 2016

Nagroda główna w postaci możliwości zorganizowania wystawy indywidualnej, możliwości nawiązania współpracy promocyjnej z Fundacją 4 Style oraz wyjazdu na tragi sztuki Art Basel 2017 trafiła do Karoliny Tłuczek (V rok, Wydział Rzeźby), która w swych małych formach rzeźbiarskich nawiązuje zarówno do klasycznych, jak i nowoczesnych kompozycji, wykazując przy tym warsztatową biegłość oraz swobodę w posługiwaniu się wymagającymi technikami odlewniczymi.

Jury przyznało ponadto 5 równoważnych wyróżnień dla:

everyone