Mural "W jak Wieliczka" - Kat Lam & Marcin Kowalik - Fundacja 4 Style

Mural „W jak Wieliczka” – Kat Lam & Marcin Kowalik

W jak Wieliczka - Galeria Dystans

Murale przebojem wdzierają się do miast!

Nie bez powodu! Sztuka uliczna ożywia przestrzeń i sprawia, że staje się ona bardziej atrakcyjna dla jej mieszkańców. Dzięki łatwej dostępności ma wpływ na artystyczną świadomość ludzi, którzy mogą z nią obcować bez przeszkód. Zawsze, kiedy tylko mają na to ochotę. Wkomponowanie wielkoformatowego malarstwa w codzienne otoczenie – mury budynków – mimochodem otwiera nasze głowy na nowe doznania i zmienia sposób myślenia o mieście. Mieście, jako galerii sztuki na otwartym powietrzu.

“W jak Wieliczka” to niezwykły projekt street artowy realizowany przez dwójkę młodych artystów: Kat Lam, muralistkę z Brooklynu, która swoje prace tworzyła m.in. w Toronto, Ontario i na Manhattanie oraz  Marcina Kowalika, doktora krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych, który od wielu lat konsekwentnie buduje struktury swojej malarskiej wyobraźni. Śledźcie nasze wydarzenie, a wkrótce dowiecie się, co kryje się za promującą miasto nazwą projektu.

Zapraszamy na teren salonu meblowego 4Style, na którego ścianach w dniach 8-9 czerwca 2016 powstanie wyjątkowy mural, stworzony w ramach polsko-amerykańskiej kolaboracji.  Spotkanie z Kat Lam i Marcinem Kowalikiem, to świetna okazja do zobaczenia nietypowej pracy twórczej od zaplecza, porozmawiania na temat malarstwa i street artu w Polsce i USA oraz ciekawego spędzenia czasu w artystycznej atmosferze. Artyści czekają na Was we środę i czwartek od 8:00 do 23:00!

Powstawanie muralu wspiera Grupa LASEM

Grupa LASEM

Grupa LASEM — krakowska grupa artystyczna, łącząca w swoich działaniach performance, malarstwo, handel dziełami sztuki i modę. Wprowadza pojęcie deframestracji czyli działania z zakresu performensu polegających na przetwarzaniu walorów przynależnych do danego medium nadając im nowe funkcje i znaczenia uwalniając w ten sposób dzieło z ograniczeń wynikających z tradycyjnych form wyrazu.

Mural udało się namalować w niespełna 18 godzin w dniach 7-8 czerwca. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie!

Partnerzy wydarzenia: Galeria Dystans, Fundacja 4Style, Grupa LASEM