Agnieszka Cyranka-Pytlik - Fundacja 4 Style

Agnieszka Cyranka-Pytlik

Specjalizuje się w malarstwie abstrakcyjnym oraz fotografii architektury miast i obiektów industrialnych i postindustrialnych, charakteryzującej się dużymi kontrastami, graficznymi podziałami oraz geometryczną konstrukcją, zamkniętą w czarno-białych kadrach. W swoich fotografiach artystka koncentruje się na relacji pomiędzy detalem a całością, niejednokrotnie ukazując, że mniej czasem oznacza więcej. Fotografowane obiekty uchwycone z indywidualnej perspektywy, nabierają nowych własności, przez co odbiorca zapomina o ich typowej funkcjonalności. Silnie zarysowane kontury, porządkowanie przestrzeni i bardzo świadomie budowana kompozycja są charakterystyczną cechą jej prac. Spomiędzy zdecydowanych podziałów, wyłania się również duża wrażliwość, dostrzeganie i subtelne akcentowanie najdrobniejszych szczegółów, które w bardzo swoisty dla autorki sposób korespondują z całością obrazu.

Urodzona w 1986 roku, mieszka i tworzy w Ostrawie. Absolwentka Wydziału Malarstwa ASP w Krakowie, w 2013 roku uzyskała dyplom z malarstwa w pracowni prof. T. Kotkowskiej-Rzepeckiej. W 2010 roku obroniła dyplom z fotografii w pracowni prof. W. Jacykowa na Wydziale Sztuki UŚ, uzyskując tytuł magistra sztuki. Absolwentka Studium Fotografii Instytutu Historii Architektury i Konserwacji Zabytków na Politechnice Krakowskiej. Brała udział w wielu wystawach, jej prace znajdują się w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.