Kaja Pilch - Fundacja 4 Style

Kaja Pilch

Kaja Pilch – urodzona w 1993 r. w Krakowie. Edukację artystyczną zaczęła od asystentury u znanej rzeźbiarki Barbary Leoniak. W latach 2009-2013 odbyła naukę w Liceum Plastycznym w Nowym Wiśniczu na kierunku ceramika pod okiem Krystyny Jarczewskiej. Praca z Krystyną Jarczewską – wszechstronną artystką – dała jej podstawy do tworzenia oraz ogromną wiedzę na temat różnorodności stylów w sztuce. Zaowocowało to pracą Kai Pilch w pracowni Barbary Leoniak, a także szeroką działalnością w dziedzinie rzeźby. Do dziś ulubioną formą przekazu artystki pozostają instalację składające się z różnych materiałów wynikających z eksperymentów prowadzonych drogą chęci poznania wszelakich możliwości wyrazu. Obecnie Kaja Pilch jest studentką IV roku wydziału Rzeźby w pracowni prof. Bogusza Salwińskiego na krakowskiej ASP. Jej prace nawiązują do szeroko rozumianej symboliki, konfrontacji z charakterem człowieka oraz iluzji jako poznaniem epistemologicznym.